Nieuwsbericht DierenPerspectief mei 2025
Van de redactie
Vanaf dit jaar starten we met een reeks van artikelen over de verschillende aspecten van dierenwelzijn bezien vanuit geestelijk perspectief. In dit nummer zoemen we in op de verschillen tussen gedomesticeerde en in het wild levende dieren. Door selectie en fokprogramma’s zijn landbouwdieren en huisdieren afhankelijker geworden van mensen. Dat brengt ook een zorgplicht met zich mee, zorg voor hun welzijn én aandacht voor natuurlijk gedrag, een behoefte die ze niet verloren hebben.
Dat mensen ook afhankelijk zijn van dieren kun je op 30 en 31 mei a.s. ervaren in onze workshop ‘Dieren als spiegel voor de mens’.
In de volgende nieuwsbrief verdiepen we ons in de verschillen tussen mens en dier en onze geestelijke verbondenheid met het dierenrijk.

Welzijn van gedomesticeerde dieren
De domesticatie van dieren, het tot (landbouw)huisdier maken van wilde dieren, startte ruim 15.000 jaar geleden. Nog steeds is onduidelijk hoe dat proces precies gestart is en of het bewuste of onbewuste interventies zijn geweest. In de loop der tijd is de nadruk komen te liggen op de domesticatie voor dieren voor verschillende functies. Bij runderen, varkens, kippen, geiten en schapen kwam de hoofdfocus te liggen op hun betekenis als voedselbron voor de mens, met name melk, vlees en eieren. Paarden, ezels en kamelen werden gedomesticeerd tot trekdier of lastdier en honden en katten tot huisdier voor functies in huis of op het erf, zoals het vangen van ratten en muizen en honden als bewaker van het erf, mede hoeder van de schaapskudde of wild opdrijven bij de jacht. Pas veel later zijn honden en katten verworden tot gezelschapsdieren.
Door die ‘specialisaties’ zijn andere functies die ze binnen het grotere geheel en (eco-)systeem hadden uit het oog verloren, zoals wroetende varkens die wortelonkruiden verwijderen, scharrelende kippen die (schadelijke) insecten eten en valfruit opruimen, schaapskudden die heidevelden in stand houden door het tegengaan van vergrassing en bebossing.
Als gevolg van mutaties en selectie binnen de diersoorten is er een wederzijdse afhankelijkheid ontstaan tussen mens en dier. Daarin verschillen gedomesticeerde dieren van de in het wild levende dieren. Overigens hebben de meeste gedomesticeerde diersoorten hun behoefte aan het uiten van natuurlijk gedrag behouden. Die afhankelijkheid brengt ook een zorgplicht met zich mee.

Workshop Dieren als spiegel voor de mens
Op 30 en 31 mei zijn wij aanwezig op het ‘Mens! Festival’ in Driebergen om onze boodschap ten aanzien van dierenwelzijn te presenteren. Er zijn op het festival een 200-tal informatiekramen en een scala aan activiteiten voor jong en oud. Wij staan op veld A/Aardeveld in kraam 8a. Op beide dagen verzorgen we van 14.00 tot 15.00 uur een workshop Dieren als spiegel.
Alle karaktereigenschappen van dieren zijn op een onderbewust niveau ook in ons mensen aanwezig. Dieren zijn buitengewoon goed in staat om ons te spiegelen hoe we bezig zijn en wat er op zielsniveau speelt. Ze prikkelen onze nieuwsgierigheid en verwondering en weten ons op een dieper niveau te raken.
Tijdens deze workshop verkennen we de betekenis van dieren voor de geestelijke ontwikkeling van de mens in het algemeen en welk krachtdier voor jou persoonlijk van betekenis is.
De bijeenkomst start met een introductie ten aanzien van het thema. Vervolgens verkennen we in groepjes de wezenskenmerken van een aantal dieren en hun betekenis voor ons mensen. We sluiten af met een individueel onderzoek naar een persoonlijk krachtdier.
Het aantal deelnemers is beperkt, dus wil je zeker zijn van deelname, meld je dan voorafgaande aan via: contact@DierenPerspectief.nl
Deelname is kosteloos, maar een vrijwillige bijdrage na afloop wordt op prijs gesteld.

Medewerkers gezocht
Door een toename van het aantal activiteiten zijn wij op zoek naar collega’s die op vrijwilligersbasis onze activiteiten willen ondersteunen. Het betreft bemensing van onze stand bij evenementen, schrijven of redigeren van artikelen, opvoering van diermonologen, ontwikkeling van educatiematerialen, verzorging kinderactiviteiten, etc.
Wat wij bieden zijn leuke collega’s om mee samen te werken, gratis deelname aan onze activiteiten en een platform om je in te zetten voor dierenwelzijn. Voor nadere informatie of een afspraak voor een kennismakingsgesprek: contact@DierenPerspectief.nl.
Actualisering mailbestanden
We merken dat onze adresgegevens niet meer volledig actueel zijn. Klopt het mailadres nog of zit het mailadres dubbel in ons bestand? Aanpassingen graag doorgeven.
Ken je belangstellenden voor onze nieuwsbrieven, geef dan hun mailadres door of vraag ze om in te tekenen via onze website.
Wil je onze nieuwsbrieven niet meer ontvangen, wat we wel jammer zouden vinden, laat het dan eveneens per mail weten.