Nieuwsflits DierenPerspectief  Maart 2023

REDACTIONEEL

De landbouwtransitie is in volle gang. Het afgelopen jaar hebben wij ons ingezet om tijdens conferenties en in werkgroepen het belang van dierenwelzijn op de agenda te houden. We hebben ons mede ingezet voor een Groenboerenplan ter voorbereiding van de provinciale verkiezingen en ons netwerk aardig uitgebreid. Gelijkgestemden vinden geeft kracht en energie. Af en toe lijkt het alsof stikstof het enige is wat nog telt en dat we het met technologische oplossingen wel redden. Een tegengeluid blijft belangrijk.

De provinciale verkiezingen hebben een aardverschuiving teweeggebracht. Nu maar hopen dat er bij de coalitieonderhandelingen wijze keuzes gemaakt worden. Ons moto geven we graag mee: ‘Meer boeren, maar minder dieren’. Een kleinschaligere landbouw waar de teelt van voedselgewassen centraal staat en dieren op dierwaardige wijze een ondersteunende rol spelen. Kortere lijnen met de consument en andere functies voor landbouwdieren. Daarover een volgende keer meer.

Zien we je 25 maart in Maarn?

Groenboerenplan

Een grote coalitie van biologische boeren- en maatschappelijke organisaties bundelen hun krachten in een Groenboerenplan, een realistisch alternatief voor de gangbare landbouw. Het is een tienpuntenplan voor een voedseltransitie naar een toekomstbestendige landbouw die gezond voedsel produceert binnen de ecologische grenzen. Enkele kernpunten zijn:

  • Een grondgebonden landbouw met gesloten kringlopen, zonder veevoerimporten uit verre landen;
  • Problemen aanpakken bij de bron, landbouw zonder bestrijdingsmiddelen en kunstmest;
  • Meer voorlichting over duurzame voeding;
  • Een eerlijke prijs voor de voedselproducenten;
  • Intensieve veebedrijven als eerste in aanmerking laten komen voor uitkoop;

Krachtdieren als spiegel en steun

Themaochtend 25 maart 2023

Zaterdag 25 maart organiseren we van 10.00 tot 12.30 weer een bijeenkomst in Maarn. We gaan aan de slag met Krachtdieren. Ieder dier heeft specifieke karaktereigenschappen die ook mensen kenmerken. Voor geestelijke groei spelen ze een belangrijke rol. Ze spiegelen en verrijken je leven. Krachtdieren resoneren met onze eigen zielsenergie. Ook kun je tijdelijk een krachtdier hebben, bijvoorbeeld in een moeilijke periode in je leven. Als je jouw krachtdieren kent en je ermee verbindt, begrijp je jezelf beter. Je ervaart dan ook welke energie jou kan begeleiden als je uit balans bent en welke wijsheid ze willen delen.

Vooraf aanmelden is nodig en kan via contact@dierenperspectief.nl. Voor deelnemers/vrienden van De Vrije Mare is deelname kosteloos. Voor overige deelnemers € 10,-, inclusief koffie en thee.

Kijktip: ‘Onder het maaiveld’

Meestal beperkt onze informatieoverdracht zich tot de bovengrondse dierenwereld, de landbouwhuisdieren en gezelschapsdieren. Maar zijn we ons bewust wat er zich onder het maaiveld afspeelt? Er zitten meer levende wezens in één theelepel gezonde grond dan er mensen op aarde zijn. Denk aan wormen, geleedpotigen, larven en miljoenen met het oog niet zichtbare amoeben, bacteriën en schimmels. De natuurfilm ‘Onder het maaiveld’ gaat op zoek naar dit ondergrondse leven en laat ook zien hoe er gecommuniceerd wordt tussen de organismen. Werkend in de tuin of op het land zie je maar een glimp van deze verborgen wereld. Duidelijk wordt dat zonder deze organismen nauwelijks bovengronds leven mogelijk is. Op het moment dat je realiseert dat een gezonde levende bodem het fundament is voor duurzame landbouw en hoe schadelijk kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen daarvoor zijn, vragen wij ons af waarom er nog steeds geen verbod is op deze middelen.

Laten we in onze eigen tuin het goede voorbeeld geven.

De natuurfilm ‘Onder het maaiveld’ draait momenteel in de bioscoop/filmhuis.

Deel dit!

Deel dit bericht met geïnteresseerden