Inleiding

Veel boeren zijn de afgelopen 50 jaar via een glijdende schaal steeds meer vervreemd geraakt van het wezen van hun productiedieren, de ecologische waarde van het landschap en bovenal de relatie met de consument. Het getuigt niet van realiteitszin om de schuld hiervan alleen bij de boeren te leggen. Consumenten zijn via hun koopgedrag mede verantwoordelijk, evenals het gevoerde overheidsbeleid, de agribusiness middels ‘sturende adviezen’ en het grootwinkelbedrijf met zijn inkoopbeleid en leveringsvoorwaarden.

De grote uitdaging is om genoemde vervreemdingen te keren en de verbindingen te herstellen. Wil de agrarische sector overleven dan is een grootschalige transitie onvermijdelijk. Afscheid nemen van industriematige veehouderij en het opwaarderen van kleinschalige familiebedrijven met verbrede doelstellingen. Veehouderijen die nauw samenwerken met consumentencoöperaties en die open staan voor innovaties.

Multifunctionele veehouderij  en maatschappelijke verbondenheid

Veehouderijbedrijven van de toekomst halen hun inkomen uit meerdere bedrijfsactiviteiten, ook niet-agrarische, werken intensief samen met maatschappelijke organisaties én herstellen het directe contact met consumenten. Veel mensen maken zich zorgen over de herkomst van hun voedsel. De agrarische sector kan het vertrouwen van verontruste burgers terugwinnen door ze meer te betrekken bij de boerderij. Denk aan voedselcoöperaties waar leden op zaterdag niet alleen hun wekelijkse voedselpakket ophalen, maar ook een kijkje nemen op de boerderij en bij drukte zelf de handen uit de mouwen steken op de ‘als eigen gevoelde’ boerderij .

Toegevoegde (financiële)waarde creëren is mogelijk door het verwerken van zuivel en vlees op de boerderij tot kwalitatief hoogwaardige streekproducten en het opstarten van nieuwe neventakken, zoals een imkerij. Participeren in energiecoöperaties die daken van stallen gebruiken voor het plaatsen van zonnepanelen is ook een optie.

Programma

Gedurende het eerste deel van de ochtend verzorgt Wim van Oort een presentatie over bovengenoemd thema. Het laatste deel van de ochtend wordt de documentaire ‘Dansen met Gehoornde Dames’ vertoont, het verhaal van Jan Dirk en Irene van de Voort die stopten met het vaccineren van hun vee en het toedienen van antibiotica. Dan volgt een zoektocht naar wat er nodig is om de natuurlijke kringloop weer te herstellen. Een fascinerende film over boeren die geloven dat het anders moet en net zolang blijven geloven tot het anders is.

Praktische informatie

Datum: Zaterdag 7 april 2018

Tijd: 10.00 – 12.00 uur (ontvangst vanaf 9.45 uur)

Locatie: Ontmoetingskapel, Kapelweg 45, 3951 AB Maarn

Spreker: Wim van Oort, ambassadeur Dierenwelzijn van Stichting De Vrije Mare.

Deelnamekosten: € 10.–, koffie en thee inbegrepen.

Aanmelding: contact@dierenperspectief.nl

Informatie: contact@dierenperspectief.nl

 

print

Deel dit!

Deel dit bericht met geïnteresseerden