Wil jij graag bewuste keuzes maken bij de aanschaf van je boodschappen en rekening houden met dierenwelzijn en milieu? Duizelt het je ook regelmatig wat de verschillen zijn tussen de verschillende keurmerken? En in hoeverre zijn de verschillende keurmerken echt dierwaardig?

Bij dierenwelzijn gaat het om het lichamelijke én geestelijke welzijn van dieren, over hoe ze leven en verzorgd worden. In Nederland zijn regels opgesteld voor de huisvesting, het vervoeren en slachten van dieren. Die regels zijn te vinden in de Gezondheids- en Welzijnswet voor Dieren. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit hoort erop toe te zien dat bedrijven zoals veehouderijen, fokkerijen, transportbedrijven en slachterijen zich aan de regels houden.

Hoe een dier is gehouden, is niet te zien aan het vlees of de eieren. Je moet afgaan op de informatie van de verkoper of de verpakking. Er bestaan verschillende keurmerken voor dierenwelzijn, zoals het Scharrel- en Beter Leven Keurmerk die je helpen om sneller een bewuste keus te maken. Daarnaast hebben veel supermarkten eigen beeldmerken, zoals ‘Weidezuivel’ en ‘Jumbo Bewust’ én heb je ook nog het EKO-keurmerk en het Demeter-keurmerk. Zie jij het verschil nog?

Tijdens de themaochtend zetten we de verschillende keurmerken op een rij aan de hand van een Boodschappenhulp Dierenwelzijn en Milieu. Waar kun je op letten bij de aanschaf van eieren en vlees? Lopen scharreldieren altijd buiten? Zijn vier sterren echt diervriendelijk of zijn ze een wassen neus? Is het mogelijk om alle dierenrechten te verankeren in een keurmerk?

Wij houden een pleidooi voor een 10 sterrenkeurmerk!

Praktische informatie

Datum

Zaterdag 6 april 2019

Tijd

10.00 – 12.30 uur (ontvangst vanaf 9.45 uur)

Locatie

Ontmoetingskapel, Kapelweg 45, 3951 AB Maarn

Spreker

Wim van Oort, ambassadeur Dierenwelzijn van Stichting De Vrije Mare.

Deelnamekosten

€ 10.–, koffie en thee inbegrepen. Vrienden en donateurs van De Vrije Mare kunnen kosteloos deelnemen

Aanmelding & Informatie

contact@dierenperspectief.nl

print

Deel dit!

Deel dit bericht met geïnteresseerden