Dat het met de honingbij, wilde bijen en zweefvliegen niet goed gaat is al langer bekend. Uit nieuw recent onderzoek blijkt dat het grotere aantallen en veel meer insectensoorten betreft. In Duitsland zijn driekwart van de insecten in natuurgebieden verdwenen en in Nederland is het naar verwachting niet veel beter. Schokkend!

Wat zijn de oorzaken en wat zijn de gevolgen? En wat kun je zelf doen om verdere teruggang van het aantal soorten te voorkomen? Daarover gaat deze themabijeenkomst. We gaan ook uitvoerig in op een natuurlijke wijze van bijen houden, niet voor de honingproductie, maar om het bijenvolk tot zijn recht te laten komen.

Belang van insecten

Insecten vormen 80% van het aantal diersoorten op aarde. Ze zijn een belangrijke voedselbron voor vogels en spelen een belangrijke rol bij het bestuiven van wilde planten en landbouwgewassen.

Verder weten we nog maar heel weinig over wat ze doen en wat hun exacte betekenis is. Marieke de Vrij geeft binnenkort nieuwe inspiraties vrij, speciaal voor deze bijeenkomst.

Eerder zijn al inspiraties vrijgegeven over bijen. Die hebben het moeilijk door overdadig gebruik van bestrijdingsmiddelen, straling en een tekort aan geschikte nestelgelegenheid en voldoende voedsel. Bovendien verdringen honingbijen de wilde bijen.

We gaan nader in op de huidige imkerij, waar het houden van honingbijen is verworden tot een vorm van intensieve veehouderij. Nieuwe koninginnen worden stelselmatig gedood, natuurlijk gedrag wordt belemmerd en de wintervoorraad honing weggehaald en vervangen door suikerwater. Een enorme verzwakking van de soort is het gevolg.

Programma

Gedurende de ochtend verzorgt Wim van Oort een interactieve presentatie over bovengenoemd thema. Tevens laten we zien wat nodig is voor een natuurlijke vorm van bijen houden in korven. Uiteraard is er ruimte voor vragen en sluiten we af met praktische tips voor wat je zelf kunt bijdragen aan het versterken van de soortenrijkdom aan insecten.

Praktische informatie

Datum

Zaterdag 5 oktober 2019

Tijd

10.00 – 12.15 uur (ontvangst vanaf 9.45 uur)

Locatie

Ontmoetingskapel, Kapelweg 45, 3951 AB Maarn

Spreker

Wim van Oort, ambassadeur Dierenwelzijn van Stichting De Vrije Mare.

Deelnamekosten

€ 10,- koffie en thee inbegrepen. Voor vrienden van De Vrije Mare € 5,-. Aanmelding: contact@dierenperspectief.nl Informatie: contact@dierenperspectief.nl

print

Deel dit!

Deel dit bericht met geïnteresseerden